Забележителности в близост

 
     Защитена местност "Петрича" - крепост "Петрич"

 Забележителната крепост "Петрич" води своето начало от ранновизантийската епоха - V-VI век . Крепостта е построена като съставна част на ранновизантийската отбранителна система. Намира се южно от Разделна,само на 7 км. от общинския център Белослав, но в територията на община Аврен.
   Името "Петрич"идва от гръцкото "Петрин", което означава "каменна крепост". Била построена на високата каменна тераса, Петрич била защитена от запад и север чрез отвесните непристъпни скали, високи до 35м. От изток и отчасти от юг, крепостта била защитена с дълбоки стръмни долове и достъпна само от юг, чрез тясна скалиста ивица, свързваща я с Авренското плато. 
Съществуват останки от стена на една от кули от крепостта, високи 5м.
През Първата българска държава - 681г. крепостта престанала да функционира като отбранително съоражение и около нея се изграждата селища на славяни. През ХІ-ХІІ век по време на византийското владичество , тя отново функционира. През Втората българска държава - XIII- XIV в. крепостта е преживява своя разцвет, до превземането й от османците през 1388г..
   По време на последният кръстоносен поход на полско-унгарския крал Владислав ІІІ Ягело - Варненчик, на 7 ноември 1444 г. крепостта е превзета и разрушена.

   Скалите в близост до крепостта предлагат отлични условия заалпинизъм и затова често са посещавани от любители на скално катерене и парапланеристи.

 

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/8
 

 
                     Пещера "Темната дупка"

   На няколко метра западно от кв. "Акации" в гр. Белослав, местността "Тепавицата" се намира пещерата "Темната дупка", наречана още "Белославската пещера".
   Разположена е в еоценски пясъчници. Входа на пещерата е с размери 11м. височина и 4.5м. ширина, като навътре пещерният свод се снишава до 2.5м. Дълга е около 30 м, като завършва с кръгла зала, осветявана от естествен отвор - комин на пещерния таван. Но и тази зала не е краят на "Темната дупка". В дъното се намира малък отвор, през който може само да се пропълзи. След това пещерата отново се разширява и продължава значително навътре, но... тази й част все още не е добре изследвана и картирана
   При направени археологически изследвания са открити останки на кости от пещерни животни, пещерни хора, а също и керамика от неолита.
   През 2017 г. при проучванията в пещерата Темната дупка край Белослав е открито първото доказателство за човешко палеолитно обитание във Варненско, съобщи археологът Владимир Славчев. Той обясни, че вероятно пещерата се е ползвала като сезонно убежище от хора и животни. При проучванията учените са открили вкаменели екстременти от пещерна хиена, както и един кремък.

 

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/4

                       "Дивите кактуси"

   От края на месец май до средата на юни, жителите и гостите на Белослав могат да видят изключително красиво и рядкосрещано в България явление – цъфтежа на диви кактуси край града.  
   Растенията са от рода „Опунция” и цъфтят с яркожълти цветове.
   Въпреки че не са типични за страната ни, те растат на цели масиви по южните склонове на  Белослав, само на метри от крайните улици на града. 
   Смята се, че кактусите са пренесени в Белослав преди години и са се разпространили сами, намирайки подходяща песъчлива и камениста почва край града и благоприятен климат. Топлолюбивите растения, които са покрили целия склон, са зимоустойчиви и оцеляват и при температури от минус 20 градуса . Опунциите са характерни за цяла Америка, където е тяхната родина. 
   Според учените подобни колонии от диви кактуси като белославските, има още само на няколко места в България- в Кресненското дефиле и на Змийския остров край Созопол.

 

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/7
 

Музей на стъклото


   Имате уникална възможност да присъствате на работния процес, където огнената стъкломаса е произведена с енергия от собствено ВЕИ.
    Музей на стъклото Ви предлага да наблюдавате изработката на стъклени вази и сувенири от майстор-стъклар и да закупите подаръци.
    Музея ще Ви отведе назад по Пътя на стъклото от 1893 година.

   Сувенири от стъкло, произведени с енергия от слънцето!
   Работно време от 11 до 16 часа всеки работен ден.
   Събота и неделя по предварителна заявка.
   гр Белослав, южен пристън на градски ферибот.

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/7
 

Последната подводница на България: С-84 „Слава“
Музий-Подводница „Слава“

Паметник "Кръста"

местност "Чуката"

   Паметника "Кръста" предлага възможности за еко-туризъм - с две пътеки за достъп, предлагащи възможности за впечатляващи гледки към града и езерата, офроуд и пикник.

   История на паметника

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/5

Забележителности > Още в близост

  • Facebook
  • YouTube