Православен храм "Св. Николай Чудотворец"

   На 07 дейември 2011 църквата бе осветена от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, който отслужи и първата Света литургия в чисто новия храм в присъствието на множество жители на селото, дарители и гости. Сред официалните лица на църковния ритуал бяха заместник-областният управител на Варна - Славчо Славов, председателят на общинския съвет на Белослав - Женя Костова, заместник-кметът Даниела Йорданова, новият кмет на Страшимирово - Калоян Николов и бившият кмет на Белослав - Емил Дичев.

   Църквата е построена по инициатива и със съдействието на бившия градоначалник на Белослав - Емил Дичев и най-вече покойния предишен кмет на Страшимирово - Станчо Венков, който не доживя да види открит Божия дом. Строителството започва през април 2007 година, но бе временно прекъснато до 2010 година поради липса на финансиране. Сред основните дарители, които помогнаха за построяването на църквата, са „ТЕЦ Варна", „МТГ- Делфин" АД, „Екарисаж Варна" ЕООД, „Интерком груп" ООД, „Денислав" ЕАД, „Надин Желязков" ЕООД, жители на селото и граждани на Белослав.

   Проектът за храма е изработен и предоставен безвъзмездно от архитект Димитър Николов. Самата сграда е със застроена площ от 130 квадратни метра като централният й купол се издига на височина от близо 11 м. С откриването на храма селото за първи път ще има своя православна църква, в която ще могат да се извършват служби по различни поводи и празници. В момента е осигурено само най-необходимото обзавеждане - икони, църковна утвар и друг нужен за църковния ритуал инвентар, без който е невъзможно да се провеждат църковни служби, обясни председателят на църковното настоятелство отец Ивайло Вутов. Жителите на селото, които присъстваха на ритуала казаха, че за тях събитието е много радостно, тъй като досега в селото никога не е имало храм.

Първата копка на православния храм беше направена от митрополит Кирил, кмета Станчо Венков, кмета на община Белослав - Емил Дичев и кмета на село Разделна - Галин Георгиев.

   Всички присъстващи на празничното събитие бяха поздравени от фолклорната група “Росна китка” при Читалище “Пробуда”. Освен първа копка за изграждането на храма, в двора на кметството официално беше открита и паметна плоча на видния общественик капитан Никола Лефтеров, участник в Илинденското въстание и войвода от Македонското движение.

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/15

 

   Църковен празник на Страшимирово на 9 Май.

Свети Николай Летни (Летен Никулден)
Християнската църква тържествено отбелязва летния Никулден, празникът съществува още от ХI век и е свързан с пренасянето на светите мощи на Николай Чудотворец от балканските земи в италианския град Бари. Св. Николай се родил през втората половина на III в. в Патара, град в малоазийската област Ликия и още от детски години проявявал истински християнски добродетели. По-късно Свети Николай става архиепископ на град Мира в Ликия (Мала Азия), умира на 6 декември 342 г. (Зимен Никулден) и светите му мощи се пазели в града до 1087 година. През управлението на византийския император Алексий I Комнин (1081-1118 г.) мощите на свети Николай били пренесени от град Мира в град Бари, център на южноиталианската област Апулия. Там живеело многобройно гръцко население. Светите мощи били тържествено посрещнати от епископи, свещеници и възторжения народ на 9 май 1087 г., откогато е установен днешният празник, наричан у нас "летен свети Никола". Според народния календар, на този ден жените не трябва да хващат игла през деня, защото "дупчат" светеца в очите и ще се разболеят от "очибол". Денят е посветен на Св. Никола - Летни, който трябва да осигури дъжд и плодовита година. В негова чест се коли мъжко животно за курбан, за да се предпази реколтата от градушка.

Култура > Цъкрва

  • Facebook
  • YouTube