top of page
Anchor 1
Билкарство

  Събирането на билки и употребата им са най-старият начин за лечение и прехрана.  Диворастящите и културните растения са били винаги неразривна част от бита на българина и са играли важна роля в българското домакинство. Древните са владеели лечебното изкуство до съвършенство, а един от най-почитаните богове бил Сабазий - бог на на живата природа, растителността, земеделието и лечението. Също така, неслучайно при гърците възникват легендите за лекуващата с билки и заклинания нимфа Траке и мъдрецът, но и познавач на човешката душа и тяло Залмоксис. Ефектът от лечебните треви е най-голям, ако те се приемат като чай или водно-алкохолен екстракт, както са практикували предци ни. 

   Билките по Северното Черноморие имат по-силни лечебни и антиоксидантни свойства. В Страшимирово, както в цяла България, билкарството се практикува от незапомнени времена. През халколита древните са събирали диви плодове, растения и корени из близките околности на езерата. В ново време събирането е немалко застъпено сред домакинствата в селото. Старите домакини все още обикалят в уречени дни за да събират различни диви растения за лек и храна. Много от хората отглеждат градини и също събират от своите култивираните билки. Еньовден е тачен празник в селото, домакините още помнят, използват и предават знанията за лечебните билки и обичаите свързани с тях. 

    Известно е, че страшимировското крайбрежие е било най-голямото и богато находище на розмарин във варненско. Билкари и мародери са пътували отблизо и далече за да събират розмарин в не маки количества. Активното събирането е довело до отвъждане на изобилстващата в миналото билка и сега тя почти не се намира.

 

 Проведено изследване в белославско показа, че използваните  лечебни билки в околността са общо 193 вида растения, които принадлежат към 166 рода от 68 семейства (23% от билките в България). - изследване

  Често събирани местни билки, определени като „Билките на баба" (предавани устно), използвани за лечение, храна,  ритуали,  козметика,  декорация и др. са 26: смрадлика; копър; магданоз; лайка; невен; бял равнец; черен бъз; розмарин; здравец; индрише; жълт кантарион; джоджен; риган; мащерка; мента; маточина; градински чай; лавандула; босилек; мурсалски чай; алое; шипка; глог; къпина; липа; коприва.

Поминък > Билкарство

  • Facebook
  • YouTube
bottom of page