Лозарство

   Гроздето е древен плод, познат по нашите земи от поне 5 хиляди години. Лечебните му качества са били добре известни. Тук се е правело едно от най-хубавите вина в древния свят. Зародил се култът към бога на виното Дионис (Сабазий), почитан и по нашия край (оброчна мраморна плоча). Както и Зеланос, също бог на виното. В днешно време Трифон Зарезан е един от най-почитаните празници в Страшимирово.

  Лозарството в селото от край време е активно стопанство. През XX в. то става организиран земеделски процес. И до днес много от жителите ежегодно се събират за резитба и гроздобер при местните производители, а и при малките семейни лозя с избрани сортове грозде от старите майстори. Добре развити са и производните занаяти - бъчварство и винарство. В почти всички дворове в селото може да се забележи отглеждането на лозата, най-вече на асма. Типични отглеждани сортове са: Мискет, Димят, Памид, Траминер, Шардоне, Мускат и др. 

 

 Условията в региона са по-благоприятни за отглеждане на бели сортове грозде, както и на сортове грозде за производство на вино розе. Въздухът е по-влажен, особено край морето, което е предпоставка за провеждане на добра и равномерна зрялост при белите сортове грозде, без наличие на стрес в лозата, което води до продуциране на добри аромати, особено когато имаме периоди на ниски нощни и високи дневни температури.  Алувиално-ливадните почви в региона, формирани на глинесто-песъчливи материали, също са благоприятни за отглеждане на сортове за производство на бели вина.

  На територията на Страшимирово има голяма част лозя, безбройни асми в селото и малка изба с производство на истъкнати качетсвени вина, намираща се в района на Побитите камъни, земя обляна от нежните слънчеви лъчи, погалена от приятния морски бриз, събрала в себе си дъха на вековно морско дъно и силата на плодородния дунавски чернозем.

Поминък > Лозарство

  • Facebook
  • YouTube